Lätt att bli lurad av ohederliga takläggare

Takläggning är en tjänst som kan vara en stor hjälp i bygget av ett hus. Det är inte lätt att göra allting själv när man bygger om eller bygger nytt, man ska dock vara försiktig när man anlitar en hantverkare, eftersom inte alla är hederliga. Det är några saker man ska tänka på när man har att göra med så kallade ”falska” hantverkare.

Lurendrejeri framåt våren

Framför allt på våren är det många hantverkare som kommer och knackar på hos folk och påstår att deras tak är trasiga eller läcker. Det kan både vara infödda svenskar eller engelsktalande personer från andra länder. Vissa firmor fortsätter sedan att klättra upp på taket och slå sönder tegelstenar för att visa att de är dåliga. Många erbjuder därefter en väldigt billig summa eller en väldigt dyr för att laga taket åt en. En viktig sak att göra då är att kolla upp att de verkligen är en riktig firma och om de verkar hederliga såsom takläggarestockholmslän.se – duktig takläggare stockholm. Om man gör ett avtal se då också till att ha det skriftligt, ibland kan ohederliga firmor höja priserna rejält under arbetets gång och har man då inte avtalet på papper är det svårt att göra något.

Fatta inga ofrivilliga avtal

En annan viktig sak att tänka på är att polisen inte kan ingripa om man har fattat ett avtal som båda parter är med på. Om firman försöker tvinga sig till ett avtal eller inte vill lämna tomten, ska man absolut inte ge med sig och skriva ett avtal för att vara ”snäll”. Ring då hellre polisen så kan de falska takläggarna bland annat anklagas för olaga intrång.

Dra sig ur när det verkar misstänksamt

Ibland kan det vara svårt att veta om det går att lita på en takläggarfirma eller inte, men så fort man är minsta misstänksam är det viktigt att dra sig ur. Många ohederliga takmonterarfirmor fungerar som så att om man ger dem lillfingret tar de hela handen, det är därför extra viktigt att dra sig ur så fort det inte känns bra. En del boenden har blivit av med hela taket till denna typ av suspekt firmor. Begär också alltid ID-nummer och företagets identifikationsnummer vid denna typ av arbeten, dessutom ska man heller aldrig betala förrän man är helt nöjd med arbetet.

En misslyckad takläggning kan bli en dyr affär

Slutligen är det väldigt många som drabbas av bedrägerier av detta slag varje år och firmorna verkar framförallt rikta in sig på äldre, ensamma personer. Håll koll när tidningarna varnar för bedragare av denna sort och öppna i så fall inte dörren om det är någon typ av hantverkare som inte är beställd.

Minska risken genom enkla steg

  • Anlita enbart takläggare som har F-skatt och försäkring
  • Kontrollera företaget hos Skatteverket, Allabolag.se, Kronofogden och Råd & Rön
  • Se på referenser – Är de trovärdiga? Kan du kontakta dem själv?
  • Skriva aldrig på avtal om du inte känner dig trygg med vad som presenteras
  • Googla företaget och se vad andra skriver om dem
  • Enklast är att enbart anlita takläggare som har lång erfarenhet av marknaden