Renovering inför en försäljning

Ska du sälja din bostad? Det kan faktiskt löna sig att lägga ner både tid och pengar på att renovera bostaden innan den läggs ut till försäljning, men det gäller att veta vilka renoveringar som höjer värdet – kungälv har snickare. Här ska vi ge några konkreta tips! 

En bostad i bra skick 

De flesta spekulanter som letar efter ett nytt hus eller en ny bostadsrätt vill köpa en bostad i bra skick. Försök därför att hålla din bostad i ett så gott skick som möjligt när du bor i den. Renovera, fixa och laga löpande för att hålla bostaden så snygg och ren som möjligt. Se bland annat till att alla snickerier är hela, att inga kranar droppar och att väggarna ser ljusa och fräscha ut. Du bör också hålla hela bostaden i en enhetlig stil, gärna anpassad efter husets ålder och byggnadsstil. På så sätt ser du till att bostadens unika karaktär bibehålls.  

Renovering som kan höja värdet på bostaden 

Våra första råd var alltså att hålla bostaden i ett gott skick medan du bor i den och att renovera i en enhetlig stil. Innan du lägger ut bostaden till försäljning kan det dock vara smart att titta lite extra på några rum. Det första som möter bostadsspekulanterna är hallen. Försök att göra den så ljus, rymlig och välkomnande som möjligt. Måla gärna väggarna i en ljus kulör och satsa på smarta förvaringsmöbler till jackor och skor. Tänk också på att belysningen kan göra stor skillnad för hur rummet upplevs. Alla vill ha moderna kök och badrum, men lönar det sig verkligen att renovera dessa rum inför en försäljning? Det beror helt enkelt på vilken typ av bostad du ska sälja. I en dyr fastighet förväntar sig de flesta köpare att hitta ett kvalitetskök men i en billigare fastighet kan det räcka med att måla om köksluckorna och byta ut beslagen för att öka standarden i köket. Väljer du att totalrenovera köket är det viktigt att du väljer neutrala färger och material som tilltalar många och att du väljer en tidlös stil som också många kan uppskatta. Det samma gäller om du väljer att renovera badrummet. Ett annat tips på en renovering som kan höja bostadens pris vid en kommande försäljning är uteplatsen eller balkongen. En härlig altan eller en fräsch balkong uppskattas av de flesta bostadsköpare. Ett stort plus är förstås om uteplatsen har söderläge och en trevlig utsikt. Andra renoveringar som kan löna sig inför en försäljning är ett nytt tak samt att fixa dränering och isolering om bostaden som ska säljas är ett hus. 

En bostad i riktigt dåligt skick 

Vårt sista tips är att inte renovera alls om bostaden du ska sälja har väldigt låg standard. Då kommer antagligen inte lite småfix här och där eller ett kök i toppskick göra så stor skillnad. Sälj istället bostaden som ett renoveringsobjekt. Lycka till med renovering och bostadsförsäljning!