Yrkes-EM – tävlingar i yrkesskicklighet

I december 2016 är det dags för yrkes-EM i Göteborg, där unga yrkesmän tävlar mot varandra i sina respektive yrken samtidigt som ungdomar får komma och titta på tävlingarna för att inspireras och kanske få en aning om vad de vill göra i livet. Under yrkes-EM kan man bevittna diverse olika hantverkare, kockar, takläggare och mycket annat. Evenemanget är i första hand till för att visa hur en yrkesutbildning leder till arbete och ger möjlighet till eget företagande, vidareutbildning och personlig utveckling. Evenemanget är helt kostnadsfritt och öppet för alla men är främst avsett för ungdomar.

500 av de mest yrkesskickliga ungdomarna i Europa

Under 5 dagar tävlar 500 av de mest yrkesskickliga ungdomarna i Europa i 35 olika yrken i hopp om att ta en medaljplats. I publiken ser man mestadels elever från olika skolor runt om i Sverige men även från andra Europeiska länder. Förra året väckte evenemanget för takläggare i Uddevalla även en del intresse i media. Särskilt då det svenska yrkeslandslaget skulle försvara sin titel. Det svenska yrkeslandslaget skall förövrigt även tävla i yrkes-VM i Abu Dhabi 2017 och även där finns det en rad olika yrken som det tävlas i, snickeri, takläggare, kock, städning och mycket annat.

Ungdomar får prova på yrken

Yrkes-EM är i första hand till för att ungdomar skall få prova på olika yrken för att börja lista ut vad de är duktiga på. Att sin talang i tidig ålder är mycket gynnsamt för takläggare Uddevalla och yrkes-EM är ett bra ställe för ungdomar att få testa på många olika yrken för takomläggning göteborg på ett och samma ställe, och då med mycket skickliga yrkesmän i takomläggning göteborg som visar dem ett och annat tricks. Eftersom dem som tävlar ofta är mycket entusiastiska till sina yrken så skänker det bra inspiration till ungdomarna som får prova på deras yrken.

Fem dagar att testa och tävla

Under yrkes-EM’s fem dagar får elever i Uddevalla och ungdomar prova på flera olika yrken, det kan vara bra att ha provat på ett yrke även om man inte vill bli involverad i just det yrket senare. Man får en referenspunkt. Har man testat att vara takläggare så vet man hur det känns, känns det bra kanske man vill bli takläggare och göra takomläggning göteborg. Har man testat att vara kock så vet man hur det känns. Alla erfarenheter är i slutändan goda även om det inte blir just det yrket man väljer senare i livet.