Renovera ditt tegeltak såhär!

Att renovera taket är en viktig upprustning av huset som man bör utföra så fort det behövs. Om taket börjar läcka kan det göra stora skador på övriga delar av huset vilket i sin tur kan kosta mycket pengar att reparera. Är man relativt händig och någorlunda erfaren inom snickeri kan man ge sig på att renovera ett tegeltak på egen hand. Är man oerfaren eller bara höjdrädd är det säkrast att anlita en takläggare. När man renoverar tegeltak blir det mycket tunga lyft så om man har någon eller några som kan hjälpa till så underlättar det mycket.

Du kommer att behöva följande

En stege för att ta dig upp på taket snabbt och säkert. Kofot för att ta loss eventuellt skadade bärläktar för takläggare stockholm. En hammare och spik för att spika i nya bärläktar. Takmassa och tegelpannor. Virke till bärläktarna, vidskivorna och nockbrädorna. Ett par bra arbetsskor att arbeta i. Säkerhetsutrustning såsom sele och livlina. Någon som hjälper dig transportera upp tegelpannorna på taket (om du inte väljer att ta några åt gången upp för stegen vilket är både osäkert och tungt). Köper man nytt tegel från butiken brukar de kunna erbjuda transport och upplyftning på taket.

Låter det jobbigt? Kontakta en takläggare så slipper du tänka på något av det här!

 

Arbetsflöde för att renovera tegeltak

Först och främst behöver man riva det gamla taket, man börjar då med att plocka bort gamla tegelpannor och sedan kontrollera läktarna. Om några läktar är trasiga eller börjar se lite småslitna ut är det lika bra att byta ut dem. Det är onödigt att låta sådant sitta som kanske går sönder innan andra delar gör det. Nockbräda skall också kontrolleras av takläggare stockholm och bytas ut om den är sliten, trasig eller rutten. Vindskivorna byts i princip alltid ut. Kontrollera sedan att undertaket av takläggare stockholm som håller tätt. Om det finns spikhål eller annat så kan du täta det med takmassa. Om undertaket är trasigt på många ställen kan du byta ut det helt. Detta är ofta något takläggare rekommenderar eftersom undertak är relativt billigt att lägga nytt och det är dumt att inte ha ett tätt undertak.

När undertaket är kontrollerat eller utbytt börjar du bygga upp läktarna och nocken igen. Sedan är det dags att börja lägga pannor. Då börjar du från nedre högre hörnet och jobbar uppåt. Se till att pannorna läggs på rätt sätt så att det inte blir stora skarvar. När detta är färdigt spikar du fast vindskivorna och sedan är jobbet gjort! Lycka till!