Posted on

Funktionsentreprenad och avtal inom fastighetsförvaltning

Det finns många saker som är bra med funktionsentreprenad om man väljer det inom avtalen man har i sin fastighetsförvaltning. Sakerna man önskar få uträttade blir det efter en viss standard och det är många gånger det verkligen håller den kvalité man vill som fastighetsägare. Här ska vi dock titta på det som kan vara negativt med funktionsentreprenad och lite annat inom avtalen med sin fastighetsförvaltning.

Det som kan bli fel inom funktionsentreprenad
Om det är så att man inte har en riktigt seriös och ambitiös aktör inom fastighetsförvaltning så kan det bli att förvaltarna inte är där och förebygger hela tiden så att det man kommer överens om upprätthålls hela tiden. Det kan bli att dom helt enkelt väntar till det är någon som lägger märke till att det inte är som det ska och ringer till deras fastighetsförvaltning och klagar. Det är ofta det är först då som förvaltarna kommer ut på plats och byter lampa eller vad det nu kan vara som behöver göras.

Drift som finns att välja på i avtalen garanterar mer att de som sköter ens fastighetsförvaltning förebygger de som kan tänkas bli fel och underhåller det mer noggrant för fastighetsförvaltning. Det gör också så att du inte behöver byta ut något som har gått sönder i brist på underhåll. Det kommer göra att du i din fastighetsförvaltning sparar mycket pengar på sikt.

Något som också är riskabelt med att välja funktionsentreprenad är att det faktiskt kan bli dyrare för dig då det medför att förvaltaren kanske måste lägga mer pengar på din fastighet då dom inte vet i vilket skick det faktiskt är i.

Att istället ha löpande räkningar
Att i sitt avtal med sin fastighetsförvaltning betala reparation, drift och underhåll på löpande räkningar så sparar man pengar på sikt. Man kan jämföra det med att till exempel ha rörligt elavtal, har man det så kommer man att spara pengar på sikt även om det kanske vissa perioder blir dyrare just för stunden.

Som sagt så kan det inom fastighetsförvaltning bli ganska dyra räkningar för vissa moment om man har löpande räkningar men om man har ett avtal som där det ingår i ens system inom sin fastighetsförvaltning att man har baserat det på incitament så ska det inte vara några problem då båda tjänar på det. Man kan göra så att den som sköter din fastighetsförvaltning kan få en liten summa av de hyrespengarna som löpande kommer in från fastigheten till exempel, på det sättet så tjänar ju den som sköter din fastighetsförvaltning på att ha nöjda hyresgäster.